“Alles in het leven is onderwijs en iedereen is een leraar en tegelijkertijd een student.”
Leren doe je tijdens je werk
Het werk in een ondernemingsraad levert een schat aan nieuwe ervaringen op: je wordt er beter in, naarmate je het langer doet. De wet op de Ondernemingsraden biedt een raamwerk, dat ondernemer en OR helpt het overleg vorm te geven. De inhoud van het overleg wordt bepaald door kennis, ervaring en persoonlijkheid van de overlegpartners. En goede afspraken. Een coach kan helpen dit effectief, efficient en plezierig te laten verlopen, door leerprocessen expliciet te maken en te helpen versnellen.
Ik maak daarbij graag gebruik van de leercurve van Maslow: iedereen leert door het doorlopen van vier stadia: van onbewust onbekwaam, via bewust onbekwaam en bewust bekwaam, naar onbewust bekwaam. Het is een simpele filosofie, met een groot potentieel van ontwikkeling. De instrumenten die ik daarbij inzet zijn zelfreflectie en feedback. Met op zijn tijd input van kennis. Just-in-time en just-in case. Oftewel: een cursus doe je op het juiste moment en in de juiste context. Ik doe dat meestal in de vorm van workshops van een dag(-deel).
Het leermodel van Maslow
In het leerproces van Maslow wordt de eerste stap gezet als je je bewust wordt van wat je wilt leren: van onbewust naar bewust onbekwaam. Als beginnend OR-lid is dat natuurlijk de kennismaking met het instrumentarium van medezeggenschap: de WOR en de ervaringen die daar mee zijn opgedaan. Maar daarna ontstaan er steeds meer van die leermomenten die je niet uit een cursus haalt. Vaak zijn dat pijnlijke momenten: je bereikt niet wat je wilt!
Zodra je je ‘bewust onbekwaam’ voelt, ga je op zoek naar mogelijkheden je te verbeteren. Er ontstaat een periode van reflectie, feed-back ontvangen, oefenen. Je wordt je steeds meer bewust van en geniet ook van je groeiende bekwaamheid. Een mooie, maar ook soms hectische tijd van vallen en opstaan.
Tenslotte: je bereikt een stadium dat je het geleerde onder de knie hebt, je bent je al bijna niet meer bewust van de moeilijkheden die je hebt overwonnen. Je werkt op de ‘automatische piloot’ en kunt je aandacht weer op andere leerpunten richten.
Basiseigenschappen van een OR
Ik werk aan het ontwikkelen van vier eigenschappen die voor het OR-werk van essentiële waarde zijn. Je kunt ze vertalen in vier basisvragen voor je werk.
Vragen voor coaching:
Hieronder een aantal voorbeelden van vragen waar ik mee te maken heb gehad.
ik wil een ondernemingsraad oprichten
Zodra een onderneming meer dan 50 werknemers in dienst heeft, is hij verplicht een ondernemingsraad in te stellen. Het is belangrijk dat deze eerste OR een goede start maakt: dat mensen zich enthousiast kandidaat stellen, er succesvolle verkiezingen worden gehouden en medewerkers betrokken blijven bij de eerste stappen die de OR zet. Dat vraagt om een zorgvuldige en uitdagende aanpak. Ik help u daar graag bij.
WE VOELEN ONS NIET SERIEUS GENOMEN ALS OR
Een veelghoorde klacht: als er eenmaal een OR is, voelt deze zich niet helemaal serieus genomen. Informatie komt op het laatste moment, de bestuurder weet niet wanneer hij de OR om advies of instemming moet vragen en wekt voortdurend de indruk dat de OR niet helemaal te vertrouwen is. Een aanpak, waarbij het zelfvertrouwen van de OR wordt gestimuleerd, gesprekken met OR en bestuurder worden gefaciliteerd en gestreefd wordt naar duidelijke afspraken over wat wel en niet thuishoort in een goed overlegklimaat, is een effectief middel.
We zouden graag pro-actief willen zijn
Veel OR-en krijgen het verwijt dat ze te afwachtend zijn. Wat er dan precies wel van hen verwacht wordt, is vaak niet duidelijk. Een OR is er immers niet in de eerste plaats om beleid te maken, maar om het beleid van de ondernemer te beinvloeden. Dat betekent dat een OR doorgaans andere instrumenten beter kan inzetten dan het initiatiefrecht. Ik help graag te zoeken naar een aanpak die het gezag van de OR vergroot, zonder dat hij zijn neus stoot aan al te enthousiast voor de troepen uitlopen (of voor de voeten lopen). Invloed hebben is méér dan steeds het voortouw nemen.
We raken onze achterban een beetje kwijt
De OR is er ten behoeve van een goede vertegenwoordiging van de collega’s. Dat betekent een zekere verantwoordelijkheid, zowel in het overleg als daarbuiten. Veel collega’s weten niet wat een OR doet, hoezeer deze ook zijn best doet met informeren. Een goede achterbancommunicatie is een sleutel tot het succes van de OR. Ook hier zijn geen kant-en-klare recepten te geven, maar is een zoektocht naar wat werkt en wat niet op zijn plaats. Ook hier: een goede coach kan helpen!
We willen graag meer contact met de RvC
Steeds meer komt het besef dat een goede relatie met de raad van commissarissen (of toezicht) een effectieve medezeggenschap ten goede komt. OR’s kampen vaak met het probleem dat die toezichthouders dat zelf nog niet inzien. Of zich heel formeel achter de bestuurder opstellen. Toch vindt ook de rechter een goede omgang tussen beide organen een voorwaarde voor goed bestuur. Hoe geef je deze relatie vorm, hoe zorg je dat je als OR op het netvlies komt van de RvC en hoe zorg je ook voor hen een nuttige gesprekspartner te zijn? Mijn ervaring als bestuurder, toezichthouder en coach kan hier goed bij van pas komen.
We willen meer invloed op veranderingen
Ondernemingsraden opereren in een context van voortdurende verandering: ondernemingen blijven zelden nog jarenlang hetzelfde. Voortdurend wordt er wel ergens gesleuteld aan een onderdeel, als niet de hele onderneming onderwerp van verandering is. Hoe kun je hier grip op blijven houden en niet voortdurend achter de feiten aan blijven lopen? De WOR biedt hiervoor best veel aanknopingspunten, maar je zult ze als OR zelf moeten vormgeven en uitwerken. Meer invloed op structuur en strategie van de organisatie: het is zeker mogelijk!
Neem contact op:
Of bel: 024 3880361

Online ondersteuning en feedback
De corona-crisis heeft in elk geval één positief effect gehad: we hebben massaal de voordelen ontdekt van online vergaderen en coachen.
In ons model van ondersteuning, gebaseerd op de leercyclus van Maslow, nemen reflectie en feedback een prominente plaats in. Uit onderzoek blijkt dat online coaching vaak effectiever is dan de traditionele spreekuren. Zeker als het gaat om persoonlijke coaching is online ondersteuning zeer effectief en kostenefficient. Maar ook voor een simpele vraag (‘hoe zat dat ook weer?’) of een snelle second opinion.
Ik bied een Online-Coaching abonnement aan, dat gebaseerd is op een uurtarief. Een soort strippenkaart, waarbij de uurprijs lager is, naarmate er meer uren worden afgenomen.